Els nostres consells per a una llar sostenible,
fer la transició energètica des de casa i estalviar.

L’ús de la energia a la llar és molt important per gaudir de benestar i confort. Però fer-ne un bon ús, tant per l’estalvi econòmic que pot representar, com pel bé del planeta en l’energia que hem estalviat de consumir i per tant de produir. Perquè l’energia més neta és aquella no és produeix.

Què cal que tinguis en compte, d’entrada, per fer un ús responsable i sostenible de la teva energia?

El kWh és proporcional a l’ús que fem de l’electricitat a casa: és la suma de les nostres decisions. Encendre un llum, posar una rentadora, posar música o engegar el rentaplats mig buit. Aquesta suma de temps en funcionament dels aparells l’anomenem energia i ho mesurem amb kilowatt hora (kWh). En aquest punt, cal sumar-hi els equips electrodomèstics que, com la nevera, estan sempre connectats, i d’altres que es posen en marxa i es paren sols, com els termos elèctrics.


Tenir ben ajustada la potència contractada és molt important. La quantitat d’equips que simultàniament podem posar en marxa a la nostra llar és l’altre factor que composa la factura elèctrica. Aquest s’anomena potència i es mesura en kW. És un import diari per kW contractat que sempre s’abona, tant si som de vacances com si som a casa, doncs és el preu de l’accés a la xarxa per la teva llar.


Assegura’t de que la teva potència contractada:
No està sobredimensionat. És a dir, de si tens contractat més del que necessites.
No està infradimensionada. Perquè partiràs una desconnexió de les proteccions que ens limiten l’anomenada “potència contractada”. És a dir, et ‘saltarà el llum’.


IMPORTANT! t’aconsellem consultar periòdicament els teus valors màxims de potència per si cal reajustar-los.

Com puc estalviar? T’expliquem com distingir entre quins equips tenim i com agrupar-los en funció del seu consum?

Equips d’alt consum.
Solen ser de la ‘família’ dels que escalfen, com: el termo elèctric, la cuina elèctrica, el forn, el rentaplats, l’assecadora, rentadora, l’estufa elèctrica.


Equips de consum mig.
Solen ser els que porten motors com : l’aspiradora, la rentadora (aigua freda), els robots de neteja, la nevera, l’aire condicionat (bomba de calor), la il·luminació convencional.


Equips de baix consum.
Com són els equips electrònics, la televisió, els mòbils, les consoles de joc, la il·luminació LED.


El consum final serà proporcional al temps d’ús, és a dir, la potència de cada aparell sumada al temps en que està en funcionament.

Hi trobem els equips de alt consum. Recomanem que siguin eficients (tipus A), doncs funcionen moltes hores i tenen anys de durada.

Cuina elèctrica. Apagar els focs minuts abans de la seva cocció, amb el calor romanent s’acabarà de fer el menjar i haurem estalviat.

Escalfament. Tapar els pots i olles que tinguin líquids en procés d’escalfament, per tal de que arribin abans a la seva ebullició i s’eviti evaporació i la pèrdua d’energia.

Forn. Fer un ús del forn racional, controlant la temperatura i el temps. Evita obrir tot sovint la porta del forn per controlar la cocció.

Rentaplats. Fes-lo servir ple o prioritzar els programes de baix consum.

Nevera. No cal sempre tenir-la a la mateixa temperatura, l’estiu i l’hivern poden haver-hi variacions que milloren el consum.

La Climatització elèctrica. El consum està lligat al bon aïllament de l’habitatge, als tancaments, a l’orientació de la casa. La climatització podem dir que té molta inèrcia, és a dir costa escalfar o refredar per arribar a la temperatura desitjada. Per tant el consell és evitar la improvisació. Cal posar un programador horari que la reguli en funció del confort intern que es desitgi i és ideal els programadors intel·ligents que comparen els valors amb l’evolució de la temperatura exterior. En la climatització, l’ideal a aconseguir és evitar els pics de calor o fred, que en certs moments nosaltres provoquem al posar els equips a la màxima potència per “escalfar ràpid” i llavors oblidem la regulació i, en molts casos, acabem tenint calor o fred.

Les estufes portàtils o calefactors. Es mereixen un comentari a part. Són útils i ens porten confort en funció de la relació entre el volum de l’espai a escalfar i el temps necessari en fer-ho. Per exemple, escalfar el bany per fer una dutxa ràpida. En aquells casos en que l’estufa elèctrica ha d’estar moltes hores en marxa, recomanem buscar una altre solució de climatització, com són les bombes de calor i, en general, acompanyar-ho d’un bon aïllament de l’espai.

La il·luminació. No és molt important el seu consum en el total general de la casa, però són moltes hores de funcionament. Et recomanem anar passant, progressivament, a il·luminació LED en cada renovació de làmpades. Cal prioritzar les de més hores de funcionament.

Equips de neteja: la rentadora i l’assecadora. Són equips d’alt consum. Et recomanem comprar-les de graus d’eficiència alts (A). Tot i que no ho sembli, el cost de compra s’amortitza en estalvi que fas en cada ús. La rentadora ho és més de forma proporcional a la temperatura de l’aigua i temps del programa. L’assecadora, millor si la compres de condensació i amb sistemes intel·ligents de control de la temperatura interior. El factor temps, també, és important.

Equips electrònics. Tot i que són de baix consum, gairebé sempre estan connectats o en “stand by”. No ens ha de preocupar el seu consum, però també tenim consells a fer-te per estalviar!

  • Carregadors i endolls múltiples. Cada equip al seu endoll i, si hem d’utilitzar endolls múltiples, que siguin de qualitat i estiguin posats en llocs lluny de cortines, sofàs o elements que en cas de fallada de les connexions o equips no pugui propagar-se un incendi.
    Mantenir connectats permanentment aquells elements que fem servir habitualment, i desconnectar per consum i per risc, allò que sols fem servir molt de tant en tant.

Altres electrodomèstics. Assecador de cabells, torradores, cafeteres elèctriques, microones, són equips en general d’alt consum i de poca durada. Però cada dia s’utilitzen diverses vegades, per tant, al final també tenen el seu pes en el còmput total energètic i de cost. En aquest cas fer-ne un ús racional en temps i potència.